Co to jest piec laboratoryjny ?
Piec laboratoryjny jest urządzeniem cieplnym stosowanym w laboratoriach uczelnianych, przemysłowych, pracowniach protetycznych itp. służącym do nagrzewania, wygrzewania, prażenia, spopielania, topienia próbek, wypalania zanieczyszczeń we wsadzie. Często wyposażony jest w sterownik umożliwiający stosowanie programowanej szybkością nagrzewania i wygrzewania w zaprogramowanej temperaturze. Proces nagrzewania i wygrzewania może odbywać się w próżni lub w atmosferze innej niż powietrze i przebiegać z jednoczesnym pomiarem i rejestracją zmian temperatury oraz zmian masy wsadu w funkcji temperatury. Piec może być wyposażony w urządzenie katalizujące gazy wydzielające się w komorze grzewczej.
  Piec laboratoryjny charakteryzują następujące cechy:
- maksymalna temperatura komory grzewczej
- ilości ścian grzejnych i ich rozmieszczenie w komorze grzewczej
- rodzaj stosowanego regulatora lub programatora temperatury (sterownika pieca)
- umieszczenie regulatora, sterownika temperatury, z boku, pod spodem, na górze pieca
- typ zastosowanego czujnika temperatury
- rodzaj stosowanych elementów lub zespołów grzejnych
- rodzaj zastosowanych izolacyjnych materiałów ogniotrwałych
- konstrukcja drzwiczek, otwierane na bok na prawą lub lewą stronę, podnoszone do góry, opuszczane na dół
- rodzaj materiału obudowy, stal węglowa malowana, stal nierdzewna
- konstrukcja obudowy, jedno-płaszczowa bez przestrzeni wentylacyjnej lub dwu płaszczowa z przestrzenią wentylacyjną
- otwór wentylacyjny usytuowany na górze pieca, na tylnej ściance pieca, w drzwiach
- wymiary komory grzewczej
- wymiary zewnętrzne i masa pieca
- system zasilania komory powietrzem lub gazem innym niż powietrze
- rodzaj urządzenia katalizującego gazy wydzielające się w komorze grzewczej
- rodzaj łączności między sterownikiem pieca a komputerem